vrijdag 6 januari 2012

De dennen van zeewier


Het is al weer een paar maanden geleden, toen het s' morgens om half 8 nog licht en mooi weer was. Het strand is een fijne fietstocht door de duinen hier vandaan, en daar ging ik heen. Om zeewier te jutten. Verplicht, want het hoort 'gewoon' bij mijn werk. 
Van het zeewier wilde ik de dennen maken.



Er ging een (onderwater) wereld voor me open! Ik had er geen benul van dat er zoveel soorten zeewier waren: rood, groen, geel, met grote bobbels, met kleine bobbels, lange slieren, korte takjes, en vanalles daartussen in.

Door het te drogen wordt het heel donker, bijna zwart. En het slinkt enorm. Van de 6 volle vuilniszakken 'vers' wier zijn er zo'n 2 gedroogd overgebleven. 
Om het te preserveren heb ik het ondergedompeld in een stevige lak. 

Het was mijn bedoeling het op het groene stramien vast te naaien, maar dat werkte niet. Het gatengroen van het stramien was te lelijk zichtbaar. 
Gelukkig had Tiny Drijver mij enige tijd geleden een, door haar zelf gesponnen en gebreide, deken van bruine schapenwol gegeven. Ze wilde 'm zelf niet meer hebben en vroeg zich af of ik 'm kon gebruiken voor de Kaart. 
De deken doet nu dienst als ondergrond voor de dennen. De verschillende tinten bruin vormen een prachtige, natuurlijke bodem voor het donkere bos van zeewier.
Zeewier drogen

   Onderwaterplantage wordt bovenwater plantage. 

Wier wordt gelakt en op gebreide deken van Tiny aangebracht.